III AUa 1798/12

Częściowe uwzględnienie
Sąd Apelacyjny w Łodzi — III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
SA22 marca 2013·sentence
Ubezpieczenia społecznePrzywrócenie do pracy
Podsumowanie AI

Sąd Apelacyjny w Łodzi rozpoznawał sprawę J. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w Ł. o emeryturę. ZUS decyzją z 25 kwietnia 2012 r. odmówił ubezpieczonemu prawa do emerytury na podstawie art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, nie uznając części okresów zatrudnienia (od 16 maja 1974 r. do 5 kwietnia 1991 r.) jako pracy w szczególnych warunkach, przez co nie osiągnął wymaganych 15 lat takiej pracy. Sąd Okręgowy zmienił decyzję i przyznał emeryturę od 31 maja 2012 r., uznając, że ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze wykonywał pracę w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych (wykaz A, dział XIV, poz. 16). ZUS wniósł apelację, zarzucając naruszenie art. 184 ustawy przez przyznanie emerytury od 31 maja 2012 r., gdy ubezpieczony pozostawał jeszcze w stosunku pracy; ostatecznie wniósł o przyznanie emerytury od 1 czerwca 2012 r. Sąd Apelacyjny uwzględnił apelację, uznając, że zgodnie z art. 129 ust. 1 w zw. z art. 184 ust. 2 ustawy warunkiem nabycia prawa do emerytury jest rozwiązanie stosunku pracy, co nastąpiło dopiero 31 maja 2012 r. (porozumienie stron). W związku z tym zmienił wyrok i przyznał emeryturę od 1 czerwca 2012 r. Jednocześnie oddalił wniosek pełnomocnika ubezpieczonego o sprostowanie wyroku na podstawie art. 350 k.p.c., uznając, że błędna data nie stanowi oczywistej omyłki.

Kluczowe kwestie prawne:
  • ·Czy praca w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych stanowi pracę w szczególnych warunkach uprawniającą do emerytury
  • ·Data nabycia prawa do emerytury a warunek rozwiązania stosunku pracy (art. 129 ust. 1 w zw. z art. 184 ust. 2 ustawy emerytalnej)
  • ·Wymóg nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego i rozwiązania stosunku pracy dla nabycia emerytury
  • ·Możliwość sprostowania wyroku w trybie art. 350 k.p.c. w zakresie daty przyznania świadczenia
Wygenerowane przez AI, może zawierać błędy.

Sygn. akt: III AUa 1798/12

Dnia 22 marca 2013 r.

Sąd Apelacyjny w Łodzi, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w składzie:

Przewodniczący: SSA Ewa Chądzyńska

Sędziowie: SSA Jolanta Wolska (spr.)

SSO del. Stanisław Pilarczyk

Protokolant: sekr. sądowy Patrycja Stasiak

po rozpoznaniu w dniu 22 marca 2013 r. w Łodzi

sprawy J. S.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w Ł.

o emeryturę,

na skutek apelacji organu rentowego

od wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi

z dnia 17 października 2012 r., sygn. akt: VIII U 2151/12;

zmienia zaskarżony wyrok w ten sposób, że przyznaje J. S. prawo do emerytury od 1 czerwca 2012 roku.

Sygn. akt: III AUa 1798/12

Decyzją z dnia 25 kwietnia 2012 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych - I Oddział w Ł. odmówił J. S. prawa do emerytury na podstawie przepisu art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity: Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm. ) oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( Dz. U. Nr 8, poz. 43 ze zm. ), wobec braku spełnienia przesłanek do tego świadczenia, a mianowicie wymaganego, tj. 15 - letniego stażu pracy w szczególnych warunkach. Na podstawie dokumentów dołączonych do wniosku o emeryturę, organ rentowy przyjął za udowodniony na dzień 1 stycznia 1999 r. staż w szczególnych warunkach w wymiarze 7 lat, 7 miesięcy i 26 dni. Do prac w szczególnych warunkach nie zaliczono okresów zatrudnienia: od 16 maja 1974 r. do 5 kwietnia 1991 r. oraz od 1 stycznia 1999 r. do 31 grudnia 2008 r.

W odwołaniu od powyższej decyzji J. S. domagał się jej zmiany oraz przyznania prawa do emerytury, podnosząc jednocześnie, że legitymuje się wymaganym okresem pracy w szczególnych warunkach, bowiem pracował w zakładzie (...) jako mechanik napraw pojazdów mechanicznych w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych – stale i pełnym wymiarze czasu pracy.

Organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania.

Wyrokiem z dnia 17 października 2012 r., zmienionym następnie postanowieniem z dnia 7 listopada 2012 r., Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał odwołującemu się prawo do emerytury w obniżonym wieku od dnia 31 maja 2012 r., tj. od daty rozwiązania stosunku pracy.

Sąd ten ustalił, że ubezpieczony, urodzony (...), złożył w dniu 19 marca 2012 r. wniosek o emeryturę na podstawie art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, który został następnie załatwiony odmownie zaskarżoną decyzją z dnia 25 kwietnia 2012 r., wobec braku spełnienia przesłanek do tego świadczenia, tj. wymaganego okresu pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze oraz nierozwiązania stosunku pracy. Pozostałe warunki zostały spełnione przez ubezpieczonego, bowiem na dzień 1 stycznia 1999 r. legitymował się on ogólnym stażem ubezpieczeniowym w wymiarze ponad 25 lat, nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego, a nadto osiągnął wiek emerytalny. Sąd pierwszej instancji przyjął, że ubezpieczony wykazał, iż stale, a więc w sposób ciągły, w ramach obowiązującego go czasu pracy, świadczył pracę w okresie od 27 sierpnia 1875 r. do 5 kwietnia 1991 r. wymienioną w wykazie A, dziale XIV, poz. 16, stanowiącym załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( praca w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych ). Po doliczeniu spornego okresu, odwołujący się ma udowodnione na dzień 1 stycznia 1999 r. wymagane 15 lat pracy w szczególnych warunkach, co daje mu prawo do emerytury na podstawie art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z przepisami cytowanego już rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r.

W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd Okręgowy uznał odwołanie za uzasadnione i z mocy art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję organu rentowego, orzekając, jak w sentencji swojego wyroku.

Wyrok ten zaskarżył w całości apelacją Zakład Ubezpieczeń Społecznych - I Oddział w Ł., zarzucając rozstrzygnięciu naruszenie prawa materialnego, a w szczególności art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS ( tekst jednolity: Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm. ) – przez błędne przyznanie J. S. prawa do emerytury od dnia 31 maja 2012 r., podczas gdy ubezpieczony nie nabył prawa do emerytury od tego dnia, gdyż pozostawał jeszcze w stosunku pracy.

Wskazując na powyższe, organ rentowy domagał się zmiany zaskarżonego wyroku i oddalenia odwołania od decyzji z dnia 25 kwietnia 2012 r., ewentualnie uchylenia wyroku i przekazania sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi pierwszej instancji.

Na rozprawie apelacyjnej w dniu 22 marca 2013 r. pełnomocnik organu rentowego sprecyzował zarzuty apelacji, ograniczając je do zakwestionowania daty przyznania emerytury. Formułując ostatecznie wnioski, wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku i przyznanie wnioskodawcy prawa do emerytury od dnia 1 czerwca 2012 r., tj. od następnego dnia po rozwiązaniu stosunku pracy.

Pełnomocnik J. S. radca prawny T. C. w odpowiedzi na apelację z dnia 11 grudnia 2012 r. oraz na rozprawie apelacyjnej wniósł o sprostowanie wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi na podstawie art. 350 k.p.c., z uwagi na fakt oczywistej omyłki w zakresie daty, od której przyznano jego mocodawcy prawo do emerytury. W razie stwierdzenia braku podstaw do sprostowania wyroku, domagał się zmiany wyroku w zakresie daty, od której wnioskodawcy przysługiwać będzie emerytura, a tym samym określenie tej daty na dzień 1 czerwca 2012 r.

Sąd Apelacyjny w Łodzi zważył, co następuje:

Apelacja zasługuje na uwzględnienie, bowiem Sąd Okręgowy wydał rozstrzygnięcie z naruszeniem przepisów prawa materialnego, tj. art. 129 ust. 1 w związku z art. 184 ust. 2, cytowanej ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Zgodnie z przepisem art. 129 ust. 1 ustawy emerytalnej, świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu.

W myśl zaś obowiązującego w dacie wydania decyzji art. 184 ust. 2 ustawy, emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa oraz rozwiązania stosunku pracy – w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem.

Sąd Apelacyjny w pełni przychyla się do stanowiska wyrażonego przez stronę apelującą, że brak było podstaw do przyznania wnioskodawcy emerytury od dnia 31 maja 2012 r., gdy w istocie nie spełnił on na tę datę wszystkich koniecznych warunków do nabycia świadczenia. Poza sporem pozostaje fakt, że J. S. dopiero w dniu 31 maja 2012 r. rozwiązał stosunek pracy. Ze znajdującego się w aktach sprawy świadectwa pracy, wystawionego w dniu 31 maja 2012 r. przez Przedsiębiorstwo (...) w Ł., wynika, iż ubezpieczony od dnia 23 sierpnia 2004 r. do dnia 31 maja 2012 r. był zatrudniony w wymiarze całego etatu na stanowisku mechanika napraw pojazdów samochodowych, przy czym stosunek pracy rozwiązał się na mocy porozumienia stron z dniem 31 maja 2012 r.

Mając na uwadze powyższe, należało uznać, że dopiero od następnego dnia przypadającego po dacie ustania stosunku pracy, a więc od dnia 1 czerwca 2012 r., ubezpieczony nabył prawo do emerytury.

Z tych względów należało w uwzględnieniu apelacji organu rentowego, na podstawie art. 386 § 1 k.p.c., zmienić zaskarżony wyrok i przyznać J. S. prawo do emerytury od dnia 1 czerwca 2012 r.

Sąd Apelacyjny uznał jednocześnie, że wniosek pełnomocnika ubezpieczonego o sprostowanie na podstawie art. 350 k.p.c. zaskarżonego wyroku w zakresie daty przyznania emerytury nie zasługuje na uwzględnienie i jako taki podlega oddaleniu. W myśl powołanego przepisu, Sąd może z urzędu sprostować w wyroku niedokładności, błędy pisarskie albo rachunkowe lub inne oczywiste omyłki. Przyznanie odwołującemu się emerytury od dnia 31 maja 2012 r. nie stanowi w rozpatrywanej sprawie oczywistej omyłki, która podlegałaby sprostowaniu w tym trybie.