III AUa 114/14

Orzeczenie procesowe
Sąd Apelacyjny w Szczecinie — III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
SA5 marca 2014·
Ubezpieczenia społeczne
Podsumowanie AI

Sprawa dotyczyła odwołania W.M. od decyzji ZUS odmawiającej uchylenia wcześniejszej decyzji, która zawiesiła wypłatę przyznanej jej emerytury w okresie od 1 października 2011 r. do 21 listopada 2012 r. ZUS wskazywał, że art. 103a ustawy emerytalnej utracił moc tylko wobec osób, które nabyły prawo do emerytury przed 1 stycznia 2011 r. bez konieczności rozwiązania stosunku pracy. Ubezpieczona nabyła prawo do emerytury 3 czerwca 2008 r., ale pozostawała w zatrudnieniu i nie rozwiązała stosunku pracy. Sąd Okręgowy w Szczecinie oddalił odwołanie, uznając, że wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 13 listopada 2012 r., K 2/12, nie obejmuje jej sytuacji, ponieważ dotyczy osób, które nabyły prawo do emerytury w okresie od 8 stycznia 2009 r. do 31 grudnia 2010 r. Ubezpieczona wniosła apelację, a następnie pismem z 19 lutego 2014 r. cofnęła ją i zażądała zwrotu opłaty sądowej. Sąd Apelacyjny w Szczecinie, powołując się na art. 391 § 2 k.p.c. oraz art. 469 k.p.c., uznał, że cofnięcie apelacji nie narusza słusznego interesu ubezpieczonej, i umorzył postępowanie apelacyjne. Wniosek o zwrot opłaty od apelacji przekazał do rozpoznania Sądowi Okręgowemu w Szczecinie jako właściwemu na podstawie art. 80 ust. 2 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych. Rozstrzygnięcie miało charakter proceduralny; nie rozstrzygnięto merytorycznie o prawie do wypłaty emerytury.

Kluczowe kwestie prawne:
  • ·Cofnięcie apelacji w sprawie z zakresu ubezpieczeń społecznych i kontrola sądu na podstawie art. 469 k.p.c.
  • ·Umorzenie postępowania apelacyjnego wskutek cofnięcia apelacji (art. 391 § 2 k.p.c.)
  • ·Właściwość sądu do rozpoznania wniosku o zwrot opłaty od apelacji (art. 80 ust. 2 ustawy o kosztach sądowych)
  • ·Skutki wyroku TK K 2/12 dla zawieszenia wypłaty emerytury na podstawie art. 103a ustawy emerytalnej
Wygenerowane przez AI, może zawierać błędy.

III A Ua 114/14

Dnia 5 marca 2014 r.

Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie:

Przewodnicząca: SSA Anna Polak

Sędziowie: SA Urszula Iwanowska (sprawozdawca)

del. SSO Beata Górska

po rozpoznaniu w dniu 5 marca 2014 r., na posiedzeniu niejawnym,

sprawy z odwołania W. M.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S.

o podjęcie wypłaty emerytury,

na skutek apelacji ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie VII Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 19 grudnia 2013 r., sygn. akt VII U 1151/13,

postanawia:

I. umorzyć postępowanie apelacyjne,

II. wniosek o zwrot opłaty sądowej od apelacji przekazać do rozpoznania Sądowi Okręgowemu w Szczecinie VII Wydziałowi Pracy i Ubezpieczeń Społecznych.

SSA Urszula Iwanowska SSA Anna Polak del. SSO Beata Górska

Decyzją z dnia 3 kwietnia 2013 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił uchylenia decyzji z dnia 12 października 2011 r. w części, w jakiej decyzja ta zawiesiła wypłatę przyznanej W. M. emerytury w okresie od 1 października 2011 r. do 21 listopada 2012 r. wskazując, że art. 103a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych utracił moc prawną wyłącznie w stosunku do osób, które nabyły prawo do emerytury przed dniem 1 stycznia 2011 r., bez konieczności rozwiązania stosunku pracy.

W odwołaniu od powyższej decyzji W. M. wniosła wypłaty emerytury za okres od 1 października 2011 r. do 21 listopada 2012 r. z należnymi odsetkami wskazując, że należy do kręgu osób, które otrzymały prawo do emerytury przed dniem 1 stycznia 2011 r., a więc obejmuje ją także wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 listopada 2012 r., sygn. akt K 2/12.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie odwołania przytaczając argumentację przywołaną w zaskarżonej decyzji.

Wyrokiem z dnia 19 grudnia 2013 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie.

W uzasadnieniu wyroku sąd pierwszej instancji między innymi wskazał, że przy bezspornym stanie faktycznym oraz mając na uwadze treść art. 103a ustawy emerytalnej i art. 28 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw w związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 listopada 2012 r., K 2/12, odwołanie ubezpieczonej nie zasługiwało na uwzględnienie.

Zdaniem sądu pierwszej instancji skoro ubezpieczona bezspornie od 3 czerwca 2008 r. nabyła prawo do emerytury, w chwili składania wniosku jak i obecnie pozostaje w zatrudnieniu oraz nie rozwiązała stosunku pracy z pracodawcą, u którego była zatrudniona bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, to prawidłowo organ rentowy wstrzymał wypłatę świadczenia od 1 października 2011 r., i wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 listopada 2012 r., sygn. akt K 2/12, nie ma wpływu na treść decyzji objętej odwołaniem. Sąd Okręgowy miał bowiem na uwadze, że oceniając skutki wyroku z dnia 12 listopada 2012 r. Trybunał doprecyzował, że obowiązek rozwiązania stosunku pracy z dotychczasowym pracodawcą, jako warunek realizacji nabytego prawa do emerytury, nie będzie miał zastosowania do osób, które nabyły to prawo w okresie od 8 stycznia 2009 r. do 31 grudnia 2010 r. Zatem ubezpieczona nie należy do osób objętych skutkami wyroku Trybunału Konstytucyjnego.

Z powyższym wyrokiem Sądu Okręgowego nie zgodziła się W. M., która w wywiedzionej apelacji wniosła o jego zmianę, jak również o zmianę zaskarżonej decyzji i wznowienie wypłaty emerytury za okres od 1 października 2011 r. do 21 listopada 2012 r. zarzucając mu niewłaściwe zastosowanie i błędną wykładnię art. 28 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. i art. 103a ustawy emerytalnej oraz art. 190 ust. 3 Konstytucji RP.

Następie pismem z dnia 19 lutego 2014 r. W. M. cofnęła apelację jednocześnie wnosząc o zwrot uiszczonej opłaty od apelacji.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 391 § 2 k.p.c. w razie cofnięcia apelacji sąd drugiej instancji umarza postępowanie apelacyjne i orzeka o kosztach jak przy cofnięciu pozwu.

Przy czym, cofnięcie apelacji jest czynnością dyspozycyjną strony, która nie podlega kontroli sądu (por. uchwała Sądu Najwyższego z dnia 29 maja 2000 r., III CZP 6/00, Prok. i Pr. 2000/10/37). Jednakże w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych powyższa czynność z uwagi na treść art. 469 k.p.c., który stanowi, że Sąd uzna zawarcie ugody, cofnięcie pozwu, sprzeciwu lub środka odwoławczego oraz zrzeczenie się lub ograniczenie roszczenia za niedopuszczalne także wówczas, gdyby czynność ta naruszała słuszny interes pracownika lub ubezpieczonego, podlega kontroli Sądu.

W ocenie Sądu Apelacyjnego brak jest przesłanek do uznania, że cofnięcie apelacji narusza słuszny interes ubezpieczonej (art. 469 k.p.c.), która jest gospodarzem procesu.

Mając na uwadze powyższe, Sąd Apelacyjny uznał, że cofnięcie apelacji nie narusza prawa, w tym słusznego interesu ubezpieczonej i dlatego na podstawie art. 391 § 1 k.p.c. umorzył postępowanie apelacyjne (punkt I).

Ponieważ opłata od apelacji została uiszczona w postępowaniu przed Sądem Okręgowym, to zgodnie z art. 80 ust. 2 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (j. t. Dz. U. z 2010 r., nr 90, poz. 594 ze zm.) ten Sąd jest właściwy do rozpoznania wniosku ubezpieczonej w tym przedmiocie. Sąd Apelacyjny na podstawie art. 200 § 1 k.p.c. wniosek W. M. o zwrot opłaty od apelacji przekazał do rozpoznania według właściwości Sądowi Okręgowemu w Szczecinie VII Wydziałowi Pracy i Ubezpieczeń Społecznych (punkt II).

SSA Urszula Iwanowska SSA Anna Polak del. SSO Beata Górska