III AUz 187/13

Orzeczenie procesowe
Sąd Apelacyjny w Szczecinie — III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
SA29 maja 2013·
Ubezpieczenia społeczne
Podsumowanie AI

Postanowienie Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z 29 maja 2013 r. (III AUz 187/13) wydane na posiedzeniu niejawnym w sprawie z odwołania Przedsiębiorstwa (...) sp. z o.o. z siedzibą w W. od decyzji ZUS Oddziału w S. ustalającej podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne ubezpieczonego M. N. jako pracownika płatnika składek. Sąd Okręgowy w Szczecinie postanowieniem z 2 października 2012 r. uznał się niewłaściwym miejscowo na podstawie art. 461 § 2 k.p.c. i przekazał sprawę Sądowi Okręgowemu w Warszawie (art. 200 § 1 k.p.c.), ponieważ odwołująca się spółka ma siedzibę w Warszawie. Płatnik składek zaskarżył to postanowienie, podnosząc, że w chwili kontroli ZUS i sporządzenia protokołu jego pracodawcą był Zakład (...) z siedzibą w Szczecinie, decyzje wydał inspektorat ZUS w Szczecinie, a zmiana pracodawcy na spółkę z siedzibą w W. nastąpiła dopiero później. Sąd Apelacyjny uznał, że art. 461 § 2 k.p.c. ustanawia właściwość wyłączną sądu miejsca zamieszkania (siedziby) strony odwołującej się od decyzji organu rentowego, a odwołującym jest spółka z siedzibą w W. (pracownicy przeszli do niej z dniem 1 stycznia 2012 r. w trybie art. 23¹ k.p. na podstawie uchwały zarządu nr 535/2011). W konsekwencji zażalenie oddalono jako nieuzasadnione (art. 385 w zw. z art. 397 § 2 k.p.c.). Jednocześnie Sąd Apelacyjny z urzędu sprostował oczywistą niedokładność komparycji zaskarżonego postanowienia, wskazując uczestnika postępowania M. N. (art. 477¹¹ § 1 oraz art. 350 § 1 i 2 w zw. z art. 361 k.p.c.), zwracając uwagę, że strony mogły skorzystać z art. 461 § 3 k.p.c. i wnioskować o przekazanie sprawy sądowi równorzędnemu ze względów celowościowych.

Kluczowe kwestie prawne:
  • ·Właściwość miejscowa sądu w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych – art. 461 § 2 k.p.c. jako właściwość wyłączna sądu siedziby strony odwołującej się od decyzji ZUS
  • ·Przekazanie sprawy sądowi właściwemu na podstawie art. 200 § 1 k.p.c. wobec stwierdzenia niewłaściwości miejscowej
  • ·Wpływ przejścia zakładu pracy na pracodawcę (art. 23¹ k.p.) na ustalenie strony odwołującej się od decyzji organu rentowego
  • ·Sprostowanie oczywistej niedokładności postanowienia przez uzupełnienie oznaczenia uczestnika postępowania (art. 350 § 1 i 2 w zw. z art. 361 k.p.c.)
  • ·Udział ubezpieczonego jako strony postępowania w sprawie o podstawę wymiaru składek (art. 477¹¹ § 1 k.p.c.)
Wygenerowane przez AI, może zawierać błędy.

III AUz 187/13 Postanowienie

Dnia 29 maja 2013 r.

Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w składzie:

Przewodnicząca: SSA Anna Polak

Sędziowie: SSA Barbara Białecka (sprawozdawca)

del. SSO Beata Górska

po rozpoznaniu w dniu 29 maja 2013 r., na posiedzeniu niejawnym,

sprawy z odwołania Przedsiębiorstwa (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w W.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S.

przy udziale M. N.

o podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne,

na skutek zażalenia płatnika składek na postanowienie Sądu Okręgowego w Szczecinie VII Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 2 października 2012 r., sygn. akt VII U 1695/12,

postanawia:

I. sprostować w komparycji zaskarżonego postanowienia niedokładność przez wskazanie, że sprawa jest rozpoznawana „przy udziale M. N.”,

II. oddalić zażalenie.

SSA Barbara Białecka SSA Anna Polak del. SSO Beata Górska

Przedsiębiorstwo (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w W. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 3 lutego 2012 r. ustalającej podstawę wymiaru składek z tytułu podlegania ubezpieczeniom przez ubezpieczonego w okresie wskazanym w decyzji. Odwołująca wniosła o przesłuchanie w charakterze świadków pracowników zatrudnionych w jednostce spółki w S..

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie w całości.

Postanowieniem z dnia 2 października 2012 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych uznał się niewłaściwym miejscowo do rozpoznania sprawy i przekazał sprawę zgodnie z właściwością Sądowi Okręgowemu w Warszawie. Powołując treść art. 461 § 2 k.p.c. Sąd I instancji zważył, że odwołujący - Przedsiębiorstwo (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ma swoją siedzibę w W., dlatego właściwy do rozpoznania sprawy jest Sąd Okręgowy w Warszawie, któremu na podstawie art. 200 § 1 k.p.c. sprawa została przekazana do rozpoznania.

Zażalenie na powyższe postanowienie wywiodło Przedsiębiorstwo (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w W., zarzucając mu naruszenie art. 461 § 2 k.p.c. poprzez błędną jego wykładnię i zastosowanie podnosząc, że w momencie przeprowadzania kontroli ZUS i sporządzania protokołu kontrolnego pracodawcą ubezpieczonego był Zakład (...) z siedzibą w S.. Decyzje organu wydane zostały przez inspektorat ZUS w S. i dopiero na etapie odwołań od tych decyzji do sądu uległ zmianie pracodawca, którym stała się (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w W.. Wskazując na powyższe odwołująca spółka wniosła o uchylenie zaskarżonego postanowienia.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Zażalenie (...) w W. okazało się nieuzasadnione.

W sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych – jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej – właściwy jest sąd, w którego okręgu ma miejsce zamieszkania (siedzibę) strona odwołująca się od decyzji wydanej przez organ rentowy (art. 461 § 2 k.p.c.). Cytowana regulacja, przy uwzględnieniu treści art. 461 § 2 1 oraz § 2 2 określa swego rodzaju właściwość wyłączną w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, którą może modyfikować tylko zastosowanie § 3 tego przepisu, a także postanowienia przepisów szczególnych odnoszących się do systemu ubezpieczeń społecznych. Zgodnie natomiast z brzmieniem art. 200 § 1 k.p.c. sąd, który stwierdzi swą niewłaściwość, przekaże sprawę sądowi właściwemu. Postanowienie sądu może zapaść na posiedzeniu niejawnym.

Jak wynika z akt niniejszej sprawy, postępowanie sądowe zostało zainicjowane odwołaniem Przedsiębiorstwa (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w W. od decyzji organu rentowego ustalającej podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia M. N. podlegającego ubezpieczeniom jako pracownik u płatnika składek (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością S.. Jednocześnie z informacji i dokumentów przedłożonych do akt sądowych przez odwołującą się spółkę wynika, że mocą uchwały nr 535/2011 zarządu Przedsiębiorstwa (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w W. z dnia 15 grudnia 2011 r., z dniem 1 stycznia 2012 r. wprowadzono strukturę jednego pracodawcy w Przedsiębiorstwie (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w W. i pracodawcą dla wszystkich pracowników spółki zostało Przedsiębiorstwo (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością siedzibą w W.. Pracownicy, dla których pracodawcą przed powyższą zmianą była między innymi (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład (...) w S. przeszli do wymienionego wyżej pracodawcy z dniem 1 stycznia 2012 r. w trybie art. 23 1 kodeksu pracy.

W obliczu powyższych niekwestionowanych faktów, w szczególności przyjmując, że stroną odwołującą się od decyzji wydanej przez organ rentowy jest Przedsiębiorstwo (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w W., nie sposób czynić Sądowi I instancji zarzutu niewłaściwego zastosowania art. 461 § 2 k.p.c. Sąd Okręgowy w Szczecinie trafnie uznał się za niewłaściwy miejscowo i orzekł o przekazaniu sprawy do rozpoznania właściwemu Sądowi Okręgowemu w Warszawie.

Na marginesie należy tylko podnieść, że strony postępowania mogły skorzystać z możliwości przewidzianej przez ustawodawcę w art. 461 § 3 k.p.c. i złożyć we właściwym sądzie uzasadniony wniosek o przekazanie sprawy do sądu równorzędnego ze względów celowościowych.

Z wyżej podanych przyczyn, uznając zażalenie za niezasadne Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. w związku z art. 397 § 2 k.p.c. oddalił je w całości (punkt II).

Nadto w postanowieniu z dnia 2 października 2012 r. na skutek oczywistej niedokładności pominięto wskazanie uczestnika postępowania M. N. , a z akt organu rentowego bezspornie wynika, że adresatem decyzji zaskarżonej w niniejszym postępowaniu jest obok płatnika składek - jego pracownik – ubezpieczony M. N. . Natomiast art. 477 11 § 1 k.p.c. stanowi, że stronami są ubezpieczony, inna osoba, której praw i obowiązków dotyczy zaskarżona decyzja, organ rentowy i zainteresowany. Z kolei, zgodnie z art. 350 § 1 k.p.c. w związku z art. 361 k.p.c. Sąd może z urzędu sprostować w postanowieniu niedokładności, błędy pisarskie albo rachunkowe lub inne oczywiste omyłki.

Mając powyższe na uwadze, na mocy art. 350 § 1 i 2 k.p.c. w związku. z art. 361 k.p.c. orzeczono o sprostowaniu orzeczenia (punkt I).

SSA Barbara Białecka SSA Anna Polak del. SSO Beata Górska