III AUa 1447/12

Wygrał pozwany
Sąd Apelacyjny w Krakowie — III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
SA11 kwietnia 2013·sentence
Ubezpieczenia społeczne
Podsumowanie AI

Sprawa dotyczyła odwołania J.G. od decyzji ZUS odmawiającej prawa do emerytury górniczej. Sąd Okręgowy przyznał wnioskodawcy emeryturę od dnia osiągnięcia wieku 61 lat (5 października 2012 r.), uznając, że okres praktycznej nauki zawodu w szkole górniczej powinien być doliczony do stażu pracy. ZUS zaskarżył wyrok, zarzucając naruszenie art. 100 ust. 1 ustawy emerytalnej, gdyż prawo do świadczenia powstaje dopiero z dniem spełnienia wszystkich warunków, a w dacie decyzji wnioskodawca nie osiągnął wymaganego wieku. Sąd Apelacyjny podzielił stanowisko organu rentowego, wskazując, że w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych ocenia się legalność decyzji według stanu istniejącego w chwili jej wydania. Nie jest dopuszczalne przyznanie świadczenia pod warunkiem przyszłego spełnienia warunków. Dlatego też Sąd Apelacyjny zmienił zaskarżony wyrok i oddalił odwołanie.

Kluczowe kwestie prawne:
  • ·Czy prawo do emerytury może być przyznane od przyszłej daty, gdy warunek wieku nie jest spełniony w dacie wydania decyzji?
  • ·Czy okres praktycznej nauki zawodu w przyzakładowej szkole górniczej zalicza się do okresów składkowych?
  • ·Zasada oceny legalności decyzji rentowej według stanu z chwili jej wydania.
Wygenerowane przez AI, może zawierać błędy.

Sygn. akt III AUa 1447/12

Dnia 11 kwietnia 2013 r.

Sąd Apelacyjny w Krakowie Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w składzie:

Przewodniczący:

SSA Jolanta Frańczak (spr.)

Sędziowie:

SSA Agata Pyjas - Luty

SSA Marta Fidzińska - Juszczak

Protokolant:

st. sekr. sądowy Ewa Dubis

po rozpoznaniu w dniu 11 kwietnia 2013 r. w Krakowie

sprawy z wniosku J. G.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C.

o emeryturę górniczą

na skutek apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w C.

od wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie Wydziału VIII Ubezpieczeń Społecznych

z dnia 13 sierpnia 2012 r. sygn. akt VIII U 150/12

z m i e n i a zaskarżony wyrok i oddala odwołanie.

Sygn. akt III AUa 1447/12

Sąd Okręgowy – Wydział VIII Ubezpieczeń Społecznych w Krakowie wyrokiem z dnia 13 sierpnia 2012 r. zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w C. z dnia 30 listopada 2011 r. w ten sposób, że przyznał wnioskodawcy J. G. emeryturę od dnia 5 października 2012 r.

Sąd Okręgowy ustalił, że J. G., ur. (...), od dnia 1 września 1967 r. rozpoczął naukę zawodu mechanika maszyn i urządzeń górniczych w (...) Szkole (...) przy (...). Nauka trwała trzy lata na zasadzie zajęć teoretycznych i praktyki w warsztatach szkolnych w pierwszej klasie, a w drugiej i trzeciej klasie na dole w kopalni. Za praktykę uczniowie otrzymywali wynagrodzenie oraz ubranie robocze, tak jak pracownicy. Okres ten zakład pracy zaliczał następnie do wysługi lat na potrzeby uprawnień do urlopu wypoczynkowego. Od 2 czerwca 1970 r., zaraz po otrzymaniu świadectwa ukończenia szkoły zasadniczej, wnioskodawca został zatrudniony na terenie kopalni, gdzie pracował do 3 czerwca 1978 r. Ponadto Sąd Okręgowy ustalił, że przyjęcie do szkoły poprzedzało zawarcie umowy z młodocianym a Kopalnią (...) w L.. Wnioskodawca posiada 8 lat, 3 miesiące i 13 dni pracy górniczej, co pozwala na skrócenie wieku emerytalnego o 4 lata. Zaskarżoną decyzją organ rentowy odmówił wnioskodawcy prawa do emerytury w wieku obniżonym, ponieważ nie posiadał on wymaganych 25 lat okresów składowych i nieskładkowych.

W tak ustalonym stanie faktycznym sprawy Sąd Okręgowy uznał, że odwołanie jest uzasadnione. W pierwszej kolejności Sąd Okręgowy wskazał, że z przedłożonego przez wnioskodawcę zaświadczenia z dnia 12 grudnia 2011 r. wydanego przez (...) wynika, iż zwracał się o wystawienie świadectwa pracy za okres nauki w (...) Szkole (...) w L.. Z zawartych w tym zaświadczeniu wyjaśnień wynika w sposób jasny, że była zawierana umowa z uczniami o praktyczną naukę zawodu, a za taką interpretacją przemawia zatrudnienie wnioskodawcy zaraz po ukończeniu szkoły w kopalni i uzyskanie uprawnień do urlopu wypoczynkowego. W tym stanie rzeczy doliczenie okresu praktycznej nauki zawodu do ogólnego stażu pracy daje wnioskodawcy wymagane 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, o których mowa w art. 184 w związku z art. 39 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i powoduje, że nabywa on prawo do emerytury po ukończeniu 61 roku życia czyli od dnia 5 października 2012 r. Z tych względów Sąd Okręgowy na zasadzie art. 477 2 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał wnioskodawcy J. G. emeryturę od dnia 5 października 2012 r.

Apelację od wyroku wywiódł Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. zaskarżając wyrok w całości i zarzucając naruszenie prawa materialnego, a to art. 100 ust. 1 oraz art. 6 ust. 2 punkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: DZ. U z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.). W oparciu o tak sformułowany zarzut organ rentowy domagał się zmiany zaskarżonego wyroku i oddalenia odwołania. W uzasadnieniu apelacji organ rentowy podniósł, że stosownie do treści art. 100 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków do nabycia tego prawa. Skoro wnioskodawca ubiegał się o emeryturę na podstawie art. 184 w związku z art. 39 cytowanej powyżej ustawy, to zarówno w dacie wydania zaskarżonej decyzji, jak i w dacie wyroku Sądu pierwszej instancji nie spełniał ustawowej przesłanki wieku, a zatem Sąd przyznał mu emeryturę z datą przyszłą. Organ rentowy zarzucił ponadto, że Sąd pierwszej instancji nie dokonał ustaleń mających na celu wyjaśnienie czy wnioskodawca pobierał naukę w górniczej szkole przyzakładowej przy równoczesnym zatrudnieniu czy też podczas przedmiotu praktycznego w programie nauki szkolnej.

Wnioskodawca na rozprawie w dniu 11 kwietnia 2013 r. wniósł o oddalenie apelacji.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

W rozpoznawanej sprawie rację ma organ rentowy zarzucając, że stosownie do treści art. 100 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: DZ. U z 2009 r. Nr 153, poz.

1227 ze zm.) prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa. Generalną zasadą prawa emerytalno-rentowego jest, że świadczenia wypłaca się na wniosek zainteresowanego, poczynając od dnia powstania prawa do emerytury lub renty (tj. spełnienia ustawowych warunków), lecz nie wcześniej niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek o świadczenie. Art. 184 ust. 1 i 2 cytowanej powyżej ustawy w brzmieniu obowiązującym do dnia 31 grudnia 2012 r. do nabycia prawa do emerytury w wieku obniżonym wymagał od ubezpieczonego osiągnięcia wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy ubezpieczony posiadał okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27. Ponadto nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa oraz rozwiązania stosunku pracy.

Ustawowe przesłanki nabycia prawa do emerytury muszą być spełnione łącznie, wobec czego niespełnienie choćby jednego z nich zawsze będzie powodować odmowę przyznania prawa do tego świadczenia i wydanie decyzji odmownej. Wydanie takiej decyzji następuje również wtedy, gdy ubezpieczony nie spełnia chociażby jednego z ustawowych warunków niezbędnych do przyznania świadczenia. Dlatego nie jest dopuszczalne w sprawie z zakresu ubezpieczeń społecznych wydanie wyroku ustalającego spełnienie przez ubezpieczonego niektórych warunków wymaganych do nabycia prawa do świadczenia i przyznającego to świadczenie pod warunkiem spełnienia pozostałych warunków w przyszłości. Postępowanie w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych ma charakter odwoławczy a jego przedmiotem, jest ocena zgodności z prawem wydanej decyzji. Przyjmuje się więc, że co do zasady badanie przez sąd legalności decyzji i orzekanie o niej możliwe jest tylko przy uwzględnieniu stanu faktycznego i prawnego istniejącego w chwili jej wydania (tak wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 10 marca 1998 r., II UKN 555/97, OSNAPiUS 1999 nr 5, poz. 181, z dnia 20 maja 2004 r., II UK 395/03, OSNP 2005 nr 3, poz. 43; z dnia 25 stycznia 2005 r., I UK 152/04, OSNP 2005 nr 17, poz. 273; z dnia 2 lutego 2007 r., III UK 25/07, OSNP 2008 nr 19-20, poz. 293; z dnia 2 sierpnia 2007 r., III UK 25/07, OSNP 2008 nr 19 -20, poz. 293; z dnia 27 lipca 2012 r., I UK 82/12 niepublikowany).

W tej sprawie organ rentowy wydając w dniu 30 listopada 2011 r. zaskarżoną decyzję wskazał, że wnioskodawca nie spełnia wieku emerytalnego, ponieważ 61 lat osiągnie 5 października 2012 r. oraz 25 letniego okresu składkowego i nieskładkowego. Powyższe okoliczności powodowały, iż bezprzedmiotowym było prowadzenie przez Sąd pierwszej instancji postępowania dowodowego, aby wyjaśnić czy wnioskodawca spełnia 25 letni okres składkowy i nieskładkowy, a zaskarżona decyzja w dacie jej wydania oraz wyrokowania przez Sąd pierwszej instancji była prawidłowa. Należy również nadmienić, że w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych postępowanie sądowe jest wszczynane na skutek odwołania wniesionego od decyzji organu rentowego, które pełni rolę pozwu i z tej przyczyny weryfikacji w tych sprawach doznaje wynikająca z art. 316 § 1 k.p.c. reguła, zgodnie z którą podstawą roszczenia jest stan rzeczy istniejący w chwili zamknięcia rozprawy. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 12 kwietnia 2012 r., II UK 235/11 (LEX nr 1216853) stwierdził, że przepis ten może mieć zastosowanie tylko wówczas, gdy spełnienie się przesłanki warunkującej prawo do emerytury w czasie toczącego się postępowania jest oczywiste i niekwestionowane przez organ rentowy. Dlatego też wobec kwestionowania przez organ rentowy warunku posiadania przez wnioskodawcę 25 letniego okresu składkowego i nieskładkowego wyłączone było skorzystanie z dyspozycji powyższego przepisu a nie bez znaczenia jest również, że ustalenia i rozważania poczynione w tym przedmiocie przez Sąd pierwszej instancji są bardzo ogólnikowe.

Mając powyższe na uwadze Sąd Apelacyjny na zasadzie art. 386 § 1 k.p.c. zmienił zaskarżony wyrok i oddalił odwołanie.