III AUz 183/12

Orzeczenie procesowe
Sąd Apelacyjny w Krakowie — III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
SA23 października 2012·
Ubezpieczenia społeczne
Podsumowanie AI

Sąd Apelacyjny w Krakowie rozpoznawał zażalenie wnioskodawcy na postanowienie Sądu Okręgowego w Kielcach, który odrzucił jego odwołanie od decyzji ZUS jako spóźnione. Sąd Okręgowy uznał, że odwołanie dotyczyło decyzji z 14 lutego 2012 r., a wniesione zostało po upływie miesięcznego terminu. Sąd Apelacyjny ustalił jednak, że wnioskodawca nie zaskarżył tej decyzji, lecz pismo ZUS z dnia 9 maja 2012 r., którym organ rentowy odmówił obliczenia emerytury według nowych zasad (art. 55 w zw. z art. 26 ustawy o emeryturach i rentach z FUS). Pismo to, mimo że nazwane zwykłą odpowiedzią, zawierało wszystkie cechy decyzji: oznaczenie organu, adresata, rozstrzygnięcie, podstawę prawną i uzasadnienie. W konsekwencji odwołanie od tej decyzji nie było spóźnione, gdyż wniesiono je w ciągu miesiąca od jej otrzymania. Sąd Apelacyjny uchylił zaskarżone postanowienie, wskazując na błędne potraktowanie odwołania jako dotyczącego innej decyzji, co uniemożliwiło merytoryczne rozpoznanie sprawy. Sprawa została przekazana do dalszego prowadzenia.

Kluczowe kwestie prawne:
  • ·Kwalifikacja pisma organu rentowego jako decyzji w rozumieniu art. 83 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych
  • ·Termin wniesienia odwołania od decyzji organu rentowego i jego zachowanie
  • ·Błąd sądu pierwszej instancji w identyfikacji zaskarżonej decyzji
Wygenerowane przez AI, może zawierać błędy.

Sygn. akt III AUz 183/12

Dnia 23 października 2012 r.

Sąd Apelacyjny w Krakowie III Wydział Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w składzie:

Przewodniczący:

SSA Jadwiga Radzikowska

Sędziowie:

SSA Maria Szaroma

SSA Ewa Drzymała (spr.)

Protokolant:

st.sekr.sądowy Elżbieta Bałaban

po rozpoznaniu w dniu 23 października 2012 r. na posiedzeniu niejawnym

sprawy z wniosku M. R.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w K.

o wysokość emerytury

na skutek zażalenia wnioskodawcy M. R.

na postanowienie Sądu Okręgowego w Kielcach Wydziału VI Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

z dnia 3 września 2012 r. sygn. akt VI U 889/12

p o s t a n a w i a :

u c h y l i ć zaskarżone postanowienie.

Sygn. akt III AUz 183/12

Postanowieniem z dnia 3 września 2012 r. Sąd Okręgowy w Kielcach Wydział VI Pracy i Ubezpieczeń Społecznych odrzucił odwołanie M. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 14 lutego 2012 r.

Sąd Okręgowy powołując się na treść art. 477 9 § 1 i 3 k.p.c. wywiódł, że odwołanie od decyzji organów rentowych wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ, w terminie miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. Sąd odrzuca odwołanie wniesione po upływie terminu, chyba, że przekroczenie terminu nie jest nadmierne i nastąpiło z przyczyn niezależnych od odwołującego się. Tymczasem wnioskodawca M. R. wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego z dnia 14 lutego 2012 r., dopiero w dniu 12 czerwca 2012 r., czyli po upływie terminu przewidzianego w art. 477 9 § 1 k.p.c. i nie wskazał na żadne okoliczności niezależne od niego, a uzasadniające przekroczenie ustawowego terminu. W konsekwencji uznał Sąd Okręgowy, że odwołanie należało odrzucić.

Zażalenie od postanowienia Sądu pierwszej instancji wywiódł wnioskodawca M. R.. Nie precyzując zarzutów zakwestionował zaskarżone postanowienie domagając się w istocie jego uchylenia.

W uzasadnieniu skarżący podniósł, że już w dniu 26 stycznia 2012 r. złożył wyprzedzająco przed otrzymaniem decyzji wniosek o obliczenie przysługującej mu emerytury na podstawie zgromadzonego kapitału i wybranie najbardziej korzystnego wariantu – i żądanie to ponowił w piśmie z dnia 18 kwietnia 2012 r. W dniu 19 maja 2012 r. otrzymał od organu rentowego pismo z odpowiedzią odmowną. Ponieważ argumentacja przedstawiona w powyższym piśmie była zdaniem żalącego błędna przed upływem 1 miesiąca od daty jego otrzymania wniósł odwołanie do Sądu Okręgowego w Kielcach za pośrednictwem ZUS.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Zażalenie zasługuje na uwzględnienie.

Błędnie uznał Sąd pierwszej instancji, że wniesione przez M. R. w dniu 12 czerwca 2012 r. ( data wpływu do ZUS) odwołanie dotyczy decyzji z dnia 14 lutego 2012 r., którą to decyzją ponownie ustalono wysokość jego emerytury, w oparciu o przedłożone w dniu 12 stycznia 2012 r. zaświadczenia Rp-7 i świadectwo pracy oraz wznowiono wypłatę świadczenia. Sam wnioskodawca wezwany przez Sąd I instancji do wskazania decyzji od której się odwołuje, w piśmie z dnia 1 sierpnia 2012 r. poinformował Sąd, że odwołuje się od decyzji z dnia 28 lutego 2012 r., którą nie uwzględniono jego prośby z 25 stycznia 2012 r. o wyliczenie emerytury w oparciu o zgromadzony kapitał początkowy i składki. Powyższą decyzją przeliczono emeryturę wnioskodawcy od dnia 1 stycznia 2012 r. w oparciu o wynagrodzenie z 20 lat kalendarzowych, tj. od stycznia 1988 r. do grudnia 2011 r.

Jak wynika z pisma wnioskodawcy z dnia 25 stycznia 2012 r. (k. 29 a.r.), w związku z rozwiązaniem stosunku pracy z dniem 2 stycznia 2012r. domagał się obliczenia emerytury w myśl nowych zasad i wybranie najkorzystniejszego dla niego wariantu. Do powyższego wniosku organ rentowy nie ustosunkował się w żadnej z wyżej wymienionych decyzji. Tej samej treści żądanie wnioskodawca zawarł również we wniosku datowanym na 18 kwietnia 2012 r. (k. 41 a.r.). W odpowiedzi na ten ostatni wniosek otrzymał od organu rentowego pismo z dnia 9 maja 2012 r., nr (...)- (...) (k. 42 a.r.), w którym został poinformowany, że nie spełnia przewidzianych w art. 55 ustawy o emeryturach i rentach z FUS przesłanek do dokonania takiego obliczenia emerytury. Natomiast w odwołaniu z dnia 12 czerwca 2012 r. wnioskodawca wyraźnie wskazał, że odwołuje się od tego pisma podając jego numer, a także podniósł, że nie zgadza się ze stanowiskiem organu rentowego, iż nie przysługuje mu obliczenie emerytury na podstawie art. 27 ustawy o emeryturach i rentach z FUS tj. w oparciu o zgromadzony kapitał początkowy i składki. Zatem nie zaskarżył on decyzji z dnia 14 lutego 2012 r., lecz zaskarżył odmowne rozpatrzenie jego wniosku o obliczenie emerytury w myśl nowych zasad, tj. w oparciu o art. 55 w zw. z art. 26 cytowanej ustawy. W istocie odpowiedź organu rentowego z dnia 9 maja 2012 r. nie jest "zwykłym" pismem, pomimo takiego zatytułowania, lecz decyzją, do wydania której podstawę prawną stanowi art. 83 ust. 1 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.), zgodnie z którym Zakład wydaje decyzje w zakresie indywidualnych spraw dotyczących prawa i wymiaru świadczeń z ubezpieczeń społecznych. W decyzji tej organ rentowy w sposób władczy wypowiedział się bowiem co do zasadności materialnoprawnego żądania skierowanego do niego we wniosku z dnia 25 stycznia 2012 r. i 18 kwietnia 2012 r. w istocie odmawiając dokonania obliczenia emerytury wnioskodawcy, jakiego się on domagał. Pomimo mylnego oznaczenia i braku pouczenia o przysługującym prawie do wniesienia odwołania, pismo to wykazuje wszystkie cechy decyzji, a w szczególności zawiera oznaczenie organu wydającego decyzję i jej adresata, a także rozstrzygnięcie i jego podstawę prawną z przywołaniem konkretnego przepisu prawa oraz uzasadnienie faktyczne i prawne. To zaś oznacza, że organ rentowy w piśmie z dnia 9 maja 2012 r. w istocie rozpoznał wniosek M. R. o obliczenie emerytury według nowych zasad tj. w systemie zdefiniowanej składki i wydał decyzję odmowną. Tymczasem Sąd pierwszej instancji błędnie potraktował przedmiotowe odwołanie jako wniesione od decyzji z dnia 14 lutego 2012 r. i odrzucił je jako spóźnione, co uniemożliwiło kontynuowanie właściwego postępowania w przedmiocie odwołania wnioskodawcy od decyzji z dnia 9 maja 2012 r. i jego merytoryczne rozpoznanie.

Mając powyższe na uwadze Sąd Apelacyjny, orzekł jak w sentencji na zasadzie art. 386 § 4 k.p.c. w związku z art. 397 § 2 k.p.c.